Inapoi la prima pagina

   
monument 

Biserica de lemn 'Nasterea Sf. Ioan Botezatorul' (Sanziene)

cod IS-II-m-B-04107
comuna SCANTEIA
localitate BOROSESTI
datare 1812 (pe mosia lui Rates Iepureanu ) si reconstruita in 1868
tip biserica de lemn
descriere 

Sit  -    biserica de cimitir- situata in extremitatea  nordica a satului pe  virful unui versant.,
Denumirea actuala    
Biserica Sf. Ioan Botezatorul „   
Denumirea originara    
Biserica Sf. Ioan Botezatorul – din lemn
Proprietar originar     Manolache Costache Epureanu
Datare precisa      1812 (pe mosia lui Rates Iepureanu ) si reconstruita in 1868
Ctitor/finantator    Ctitori: Manolache Costache Epureanu şi enoriaşii din sat
Autor/mester         lucrarile de refacere din 1868 au fost conduse de preotul Vasile Moise şi un anume Grigoraş, enoriaş
Istoric
Satul Boroseşti s-a aflat în vechiul ţinut Vaslui. Înainte de 1809 aici exista un schit. La 1812 a fost construit un nou schit din lemn, care ulterior a ars, probabil după 1860. Prin urmare, la 1868, Manolache Costache Epureanu construieşte o nouă biserică din lemn, pe temelia celei vechi, lucrările fiind conduse de preotul Vasile Moise şi un anume Grigoraş, enoriaş.
Catapeteasma a fost adusă de la un fost schit din poiana pădurii Epitropiei Sfântul Spiridon, unde fusese o biserică. A suferit reparaţii în anii 1930-1937.
DESCRIERE

Zona si asezarea – este situata  in extremitatea nordica a satului Borosesti – fiind inconjurata de cimitir. Biserica are forma dreptunghiulara cu altar semicircular. Pe latura se sud este adosata o clopotnita. Sub aceasta e gaseste pridvorul de intrare. Pridvorul acum inchis, a fost probabil initial unul deschis.” Inovatiile”realizate recent pentru acoperirea clopotnitei si protectia acesteia ( cu tabla) fac imposibil de ghicit forma reala initiala a acesteia. Accesul se face prin pridvorul de pe latura sudica. Pronaosul are realizata o galerie interioara la cota de + 2,0m . Aceasta galerie este sprijinita pe stilpi aflati in cimpul pronaosului .Ei separa naosul de pronaos. Din aceasta galerie se poate patrunde in clopotnita, printr-o usita situata desupra usiii de acces in naos. Pronaosul este separat de naos prin stilpi rigidizati cu grinzi simple. Naosul este acoperit de o bolta cilindrica.. Calota este alcatuita din dulapi de stejar ciopliti, asezati pe directia generatoarei Altarul are o acoperire simpla cu tavanire . Biserica nu are decoratii Interiorul a fost recent vopsit in culori stridente: galben , albastru si rosu. Catapeteazma are o pictura refacuta. Catapeteasma a fost adusă de la un fost schit din Poiana Pădurii Epitropiei Sfântul Spiridon, unde fusese o biserică. si taiata ca sa incapa. Bucati din catapeteasma au fost montate in pridvor. Biserica este realizata din stilpi si birne din lemn. La interior este captusita cu scindura. In 1966 s-au facut reparatii si s-a inlocuit total invelitoarea. Aceasta initial de sita, s-a inlocuit cu tabla. Tot atunci s-au tencuit si peretii exterior. Recent in perioada 1995-2000, bisrica s-a reparat, s-a schimbat tencuiala alba intr-una de culoare KaKi. Usile actuale sunt metalice vopsite argintiu. Pardoseala bisericii este partial din piatra, partial din lemn.

Elemente de constructie

Birne din lemn si grinzi orizontale din lemn; fundatie din piatra, pe tronsoane tavanire cu scinduri groase din lemn de brad; sarpanta din lemn, invelitoare din tabla
Materiale si tehnici de constructie/structura: aterialele de constructie sunt lemnul , tabla ,piatrapiatra
Tehnica de constructie – cioplire material brut, si imbinarea directa prin cioplire in rame formate din stilpi si grinzi. La interior s-a aplicat un strat de scinduri subtiri. Recent, exteriorul a fost tencuit.
Materiale de acoperis - initial siţa, a fost inlocuita cu  tabla
Componente artistice: in exterior sunt 3 cruci executate de pietrari loceli datind din sec. Al XIX lea. Dintre acestea – doua au model folcloric frumos fasonat cu „ soarele si luna”. Model intilnit la multe pietre de mormint la biserici in partea sudica a judetului.                  
Mobilier: catapeteazma- pictata – dateaza din sec al XIX-lea – pictura este refacuta  . Taierea unor registre picturale cu fierastraul  denota ca aceasta catapeteasma a apartinut inital unei alte biserici.
Patrimoniu mobil -  1 icoana din sec.al       XVIII-lea – „Crucea rastignirii – pentru procesiuni „ provenit de la Schitul din Padurea Borosesti
Starea generala de conservare – lemnul este in stare buna .Biserica este total distorsionata de diversele reparatii si lucrari de intretinere.
Lucrari anterioare de restaurare – monumentul a fost reparat in anul 1936. In 1968 – s-a facut inlocuirea acoperisului initial cu unul din tabla , s-a protejat clopotnita cu tabla, si s-a tencuit ep exterior. S-au mai facut reparatii curente ( ultima in 2000 ) - s-au facut refinisari exterioare si revopsiri ale interiorului. Nu s-au facut niciodata lucrari de restaurare .

Bibliografie

Comisia Monumentelor Istorice, dosar 3036 din anii 1921-1939.
„Anuarul Eparhiei Huşilor”, 1938.
N. Stoicescu, Repertoriul monumentelor şi localităţilor medievale din Moldova, Bucureşti, 1974.
Constantin Tomescu, Ştiri catagrafice din Biserica Moldovei la 1809, în „Arhivele Basarabiei”, an. III, 1931.

Arh. S.Galea  - S.C. Genesis S.R.L.

revenire la prima pagina

  inapoi la lista