Inapoi la prima pagina

   
monument 

Palatul Roset-Roznovanu

cod IS-II-m-B-04066
comuna IASI
localitate IASI
datare Din anul 1832. Datare precisa: 1832.
tip palat
adresa Sos. Stefan cel Mare si SfAnt 11
descriere 

Istorie

Cladirea a fost construita între anii 1800-1816, dupa planurile arhitectului Johann Freywald, si vor fi continuate de fiul sau, Gustave, care se ocupa, simultan, si de lucrarile de la mitropolie (Ion Mitican: 2002, p. 10). A apartinut, initial, vistiernicului Matei Cantacuzino. În urma marelui incendiu din anul 1827 care a cuprins capitala Moldovei, a necesitat o renovare, facuta pe parcursul anului 1831.
În acest imobil la 3 aprilie 1866 a avut loc miscarea separatista condusa de Neculai Rosetti Roznovanu.
La initiativa primarului Vasile Pogor cladirea a fost cumparata în 1891 pentru a fi sediul primariei orasului, dar doi ani mai târziu, în 1893 cladirea trecea în proprietatea Ministerului Domeniilor care o vor amenaja drept resedinta pentru familia regala în timpul vizitelor la Iasi.
În timpul primului razboi mondial în încaperile sale au fost amenajate spitale si birourile serviciilor militare. (Lucian Vasiliu, Olga Rusu, Ioan Holban, Constantin-Liviu Rusu: 1995).

Memorie

Alexandru Cantacuzino, nepot direct al vistiernicului Matei Cantacuzino într-o scrisoare adresata lui Edgar Quinet, în 1856, îi relata vorbele mitropolitului Veniamin Costache, referitor la proprietatea familiei sale care „ocupa o mahala întreaga a orasului, pe ulita Mare, mai în fata cu Mitropolia; acolo si în fundul unei minunate gradini se înalta locuinta, mare zidire cu doua rânduri.” Aceste case ar fi fost cele mai frumoase din Moldova. (Panopol: 2000, p. 39).
Cedarea palatului familiei regale de catre primarie urmarea apropierea familiei regale de Iasi. Se spera ca în fiecare anii regele sa stea câteva luni în capitala Moldovei, atenuând astfel sentimentele de nemultumire încercate de moldoveni dupa unirea de la 1859.
În ochii iesenilor palatul Roznovanu evoca nu doar vechea aristocratie, ci si spiritul ei. (Eugen Herovanu: 1975, p. 56).

Bibliografie:

Fecheci, Aurora, Iasii-arhitectura si legenda, Iasi, Sedcom Libris, 2003.
Herovanu, Eugen, Orasul amintirilor, Bucuresti, Editura Minerva, 1975.
Mitican, Ion, Romantica poveste a palatului Roznovanu, Iasi, Tehnopress, 2002.
Monumente din municipiul si judetul Iasi. Ghid bibliografic, (coordonator Constantin Gâlea), Iasi, 1969.
Panopol, Vasile, Pe ulitele Iasului, Bucuresti, Editura Alfa, 2000.
Sandu, Antonio, Morariu, Irina, Boboc, Anamaria, Cladiri de patrimoniu în Municipiul Iasi, Iasi, Editura Lumen, 2008.
Stoicescu, Nicolae, Repertoriul bibliografic al localitatilor si monumentelor medievale din Moldova, Bucuresti, 1974.
Vasiliu, Lucian, Rusu Olga, Holban, Ioan, Rusu, Constantin-Liviu, Prin Iasii de odinioara-100 carti postale ilustrate si comentate, Iasi, Casa de Presa-Editura „Cronica”, 1995, nenumerotata.

ALEXANDRU ISTRATE  cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"

revenire la prima pagina

  inapoi la lista