Inapoi la prima pagina

   
monument 

Pod de piatra

cod IS-II-m-B-04117
comuna COTNARI
localitate CARJOAIA
datare Secol datare: sec. XV. Din anul 1401.
tip pod de piatra
descriere 

Istoric:

Podul, atribuit prin tradiţie lui Ştefan cel Mare, este atestat documentar abia la 1680. Podul a fost reparat de Mihai vodă Sturdza, la 1847, care i-a pus şi o pisanie, astăzi dispărută; in inscripţie podul era atribuit lui Ştefan cel Mare (Stoicescu, p. 196). A fost refăcută doar o singură boltă al podului, şi nu toate patru, cum fuseseră înainte de 1845. Aste greu de apreciat astăzi ce părţi ale podului mai aparţin construcţiei originale. În curtea unui locuitor, aflată în vecinătatea podului, se păstrează o pivniţă de piatră, considerata a fi de aceeaşi vechime (sec. XV). În localitate mai este semnalată şi o biserică de lemn „Sf. Gheorghe”, construită în sec. XVIII şi reparată la 1852. Aceasta se păstrează şi astăzi, însă nu este inclusă în Lista Monumentelor.

Plan: pod de piatră cioplită, cu patru bolţi, măsurând 42 m lungime (constatări la o cercetare din 1845). Mihail Sturdza a refăcut podul doar cu o singură deschidere a arcului.

Elevaţie: piatră cioplită

Lucrări anterioare de restaurare:Podul a fost refăcut de Mihail vodă Sturdza la 1847, care i-a pus şi o pisanie, astăzi dispărută, în care atribuia podul lui Ştefan cel Mare.

Bibliografie:

N. Stoicescu, Repertoriul, p. 196-197; [Repertoriul Monumentelor din epoca lui Ştefan cel Mare, .. ];  Gh. Ungureanu, Gh. Anghel, C. Botez, Cronica Cotnarilor, Bucureşti, 1971, p. 117-118 [despre pod]; M. Ciubotaru, Monografia Cotnari...

SORIN IFTIMI muzeograf, specialist, Complexul Muzeal National "Moldova"

revenire la prima pagina

  inapoi la lista