Inapoi la prima pagina

   
monument 

Casa egumeneasca (beciuri)

cod IS-II-m-A-03907.02
comuna IASI
localitate IASI
datare Din anul 1786. Datare precisa: 1786.
tip beci
ansamblu Ansamblul fostei Manastiri Barnovschi
componente
(click pentru mai multe informatii)
 
adresa Str. Ghica Voda 26
descriere 

Datare: secolul al XVIII-lea

Descrierea stării actuale: rămăşiţe ale beciurilor mănăstirii, actualmente incluse în zona de construcţii recente; intrarea în beci este închisă.

Istorie:

Biserica a fost ridicată la rang de mănăstire şi închinată Sfântului Mormânt, chiar înainte de a se încheia toată zidirea (Viorel Erhan:2003, p.133). Pentru viaţa de obşte a mănăstirii au fost construite chilii, case egumeneşti, beciuri şi alte anexe utile pentru călugări, dar şi pentru cei care se refugiau aici în caz de nevoie (Viorel Erhan:2003, p.134).  Mănăstirea Branovschi fiind cunoscută ca reşedinţă oficială a patriarhilor de rit ortodox în trecere prin Moldova (Monumente istorice bisericeşti..:1974, p.283), a fost, fără îndoială, de timpuriu înzestrată cu locuinţe demne de a găzdui înaltele feţe bisericeşti. Dar clădirile s-au deteriorat în timp şi, la 1786, arhimadritul Iacov a refăcut complet casele mănăstirii (Nicolae Stoicescu: 1974, p.436). Casele egumeneşti, chiliile, casa parohială şi restul construcţiilor din incintă au ajuns, în secolul XX, într-o stare de gravă deteriorare. O parte au fost distruse ori transformate. Prin planul de sistematizare a centrului civic ieşean, în 1983, aproape totul a fost demolat (Viorel Erhan:2003, p.134).  Din aceste case au rămas doar beciurile adânci, care atrăgeau atenţia vizitatorilor şi la începutul secolului XX (N.A.Bogdan:2004, p.216).

Bibliografie:

BOGDAN, N.A. Oraşul Iaşi. Monografie istorică şi socială, ilustrată, retipărire a ediţiei a II-a (din 1913), Iaşi, Editura Tehnopress, 2004
ERHAN, Viorel Mănăstiri şi biserici din oraşul Iaşi, Iaşi, Editura Tehnopress, 2003
***Monumente istorice bisericeşti din Mitropolia Moldovei şi Sucevei, Iaşi, Editura Mitropoliei Moldovei şi Sucevei, 1974.
STOICESCU, Nicolae Repertoriul bibliografic al localităţilor şi monumentelor medievale din Moldova, Bucureşti, Direcţia Patrimoniului Cultural Naţional, 1974

Cătălina Mihalache cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie "A. D. Xenopol"

revenire la pagina de ansamblu


  inapoi la lista