Complexul Muzeal National Moldova

Denumire

Complexul Muzeal Naţional "Moldova"

Subordonare

Ministerul Culturii si Cultelor

Localitatea

IAŞI

Comuna

-

Adresa

Piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 1

Cod postal

700028

Telefon

0232/218.383; 0232/314.136 

Fax

0232/218.383

Acces

                                (tur virtual)    http://www.palatulculturii.ro/360/view.php

Program

10:00 - 17:00; luni: închis                                                                       

Anul înfiinţării

1955

Director

Lăcrămioara Stratulat

Descriere

Palatul Culturii, recunoscut ca efigie a orasului Iasi, a fost construit in stil neogotic si a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului in arhitectura oficiala.

Desi nu este construit peste temelii antice, dupa cum se presupunea la inceputul secolului al XX-lea, Palatul se inalta, in parte, peste ruinele curtilor domnesti medievale, mentionate documentar in 1434. Au fost folosite, partial, si temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea  voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refacut de Mihail Sturza (1841-1843) si demantelat in 1904. De la aceasta constructie a mostenit Palatul legenda celor 365 camere, corespunzatoare zilelor anului.

Edificiul, ridicat intre 1906 si 1925, este creatia cea mai insemnata a arhitectului roman I.D. Berindei, format la scoala pariziana. Din punct de vedere decorativ, in holul central se remarca un mozaic figurativ in care sunt dispuse concentric diverse reprezentari de bestiarum gotic: acvila bicefala, dragonul, grifonul, leul. Deasupra holului se gaseste un luminator in care, initial, a fost amenajata o sera.

In ciuda aspectului arhaicizant, la construirea Palatului, blocurile de piatra au fost inlocuite cu materiale usoare si mult mai putin costisitoare. In plus, la decorarea unor sali,  s-a folosit in premiera un material brevetat de Henri Coanda, denumit bois-ciment si care imita lemnul de stejar. Remarcabile sunt si elementele de feronerie decorativa, care se pot admira, de exemplu, la usile de la Sala Voievozilor. Cladirea a fost, de asemenea, dotata cu facilitati ultramoderne pentru epoca respectiva, cum ar fi iluminatul electric, incalzitul (pneumatic), sistemul de ventilatie, termostate, aspiratoare, care porneau toate de la subsol, unde se afla centrala masinilor. De asemenea, tinand cont de cele 14 incendii care au afectat cladirile anterioare Palatului, Berindei a ignifungat lemnaria podului cu un produs intitulat orniton, pentru acoperis utilizand un material special, denumit eternita.  

Cladirea, inaugurata pe 11 octombrie 1925 a servit drept Palat de Justitie pana in 1955 cand a fost destinat gazduirii unora din cele mai de seama institutii culturale ale orasului Iasi, reunite astazi sub denumirea de Complexul National Muzeal “Moldova” Iasi. 

Categoria

Muzeu naţional

Profil general

Istorie

Profil principal

Arheologie medievală, Arheologie preistorică, Artă plastică românească, Etnografie, Istorie, Ştiinţă şi tehnică

Adresa WEB

www.palatulculturii.ro;    http://www.palatulculturii.ro/360/view.php (tur virtual)

Adresa E-MAIL

[email protected]

Publicaţii

Cercetări Istorice

Persoana contact

 

Funcţie

                                revenire la pagina muzee si colectii