Proiectul - patrimoniul istoric si arhitectural iasi, romania este in curs de realizare. Asteptam parerile si sugestiile dumneavoastra vis-a-vis de acest proiect. Pentru acesta ne puteti scrie pe adresa de email: [email protected]
ECHIPA DE PROIECT este formata din specialisti care s-au alaturat proiectului pe parcursul realizarii acestuia si ramane deschisa tuturor care doresc sa-si aduca o contributie la punerea in valoare a monumentelor istorice din judetul Iasi.
PRECIZARE
"Site-ul se află într-un stadiu incipient de informare, dar autorii îşi propun să îl completeze în scurt timp şi să îl actualizeze constant. Intenţia noastră este de a oferi publicului un repertoriu bibliografic complet, pentru fiecare monument în parte."
Prin protejare se intelege ansamblul de masuri cu caracter stiintific, juridic, administrativ, financiar, fiscal si tehnic menite sa asigure identificarea, cercetarea, inventarierea, clasarea, evidenta, conservarea, inclusiv paza si intretinerea, consolidarea, restaurarea, punerea in valoare a monumentelor istorice si integrarea lor social-economica si culturala in viata colectivitatilor locale.
Inventarierea monumentelor istorice reprezinta actiunea de strangere a totalitatii informatiilor, documentelor, studiilor, cercetarilor si a documentatiilor cu privire la identificarea imobilelor susceptibile de a dobandi calitatea de monument istoric, a imobilelor clasate ca monumente istorice, a monumentelor istorice declasate, precum si a celor distruse sau disparute.
Inventarul monumentelor istorice reprezinta o baza de date, actualizata permanent prin operatiunile necesare de corelare, in vederea asigurarii unei informari permanente si exacte in legatura cu situatia imobilelor monumente istorice.
În contextul instituirii de către Ministerul Culturii şi Cultelor a Programului Naţional De Implementare a unui Sistem Informaţional Geografic (Gis) pentru Protecţia Patrimoniului Cultural Naţional Imobil (Arheologie si Monumente Istorice) Egispat, am demarat realizarea unui portal web de prezentare a monumentelor judetului Iasi si a unei aplicatii dinamice de gestionare a bazei de date a monumentelor istorice.
Impactul proiectului:
Prezentarea site-ului www.monumenteiasi.ro
PORTALUL este structurat pe trei parti principale:
Prima sectiune cuprinde
In aceasta parte punem la dispozitia publicului informatiile necesare obtinerii avizelor, instiintarilor, adeverintelor reglemetate de legislatia in vigoare, precum si continutul cadru al documentatiilor in vederea obtinerii acestora.
A doua sectiune este de prezentare a monumentelor istorice si de arhitectura din judetul Iasi. Aceasta sectiune este impartita pe cele patru categorii, in functie de natura lor:
- I Arheologie;
- II Arhitectura;
- III Monumente de for public;
- IV Monumente memoriale/funerare.
Fiecare categorie dispune de motoare de cautare dupa diferite cuvinte cheie: denumirea monumentului, localizarea monumentului (localitate, comuna, strada...), cod LMNI, dupa functiunea monumentului (cladire administrativa, cladire pentru sanatate etc....) sau dupa tipul constructiei (banca, biserica, pod, chilie, liceu, manastire etc...). Listele rezultate pot fi sortate in ordinea alfabetica, ordinea descrescatoare sau descrescatoare a codurilor LMNI, dupa localitati sau comune. Prezentarea monumentelor istorice si arhitectura este realizata prin informatii text sau media (foto sau film).
A treia sectiune este cea de gestionare si actualizare a bazei de date a monumentelor istorice, a informatiilor legate de domeniul monumentelor istorice si arhitectura. Este destinata specialistilor desemnati in actulalizarea informatiilor. Accesarea se face pe pagina http://monumenteiasi.ro/cp/ , administratorul poate adauga utilizatori cu diferite nivele de acces in functie de domeniul specific al acestora (arhelogie, arhitectura, legislatie etc.)
Pe pagina de actualizare se gasesc unelte facile de formatare a textelor, de introducere a informatiilor media. Utilizatorii vor fi instruiti in vederea utilizarii tuturor functiilor site-ului si vor dispune de o pagina "Help". Numarul mare de pagini ale site-ului (1180 de pagini principale si in total peste 1500 de pagini) impun lucrul cu mai multi utilizatori. Un alt avantaj il reprezinta acela ca fiecare utilizator actualizeaza baza de date direct pe internet, astfel incat, daca el se afla pe teren, poate introduce informatiile de la fata locului, fiind necesar un calculator (laptop) cu o legatura pe internet (pe reteaua de telefonie mobila). Utilizatorul poate adauga pagini noi, poate modifica sau sterge paginile existente.
Aplicatia dispune, de asemenea, de un modul de backup. Din doua in doua ore, baza de date este salvata pe internet, intr-o anumita locatie, astfel incat sa se poata reface baza de date in caz de distrugere. De pe internet baza de date poate fi transferata dupa un timp stabilit pe CD-uri.
Structura portalului poate fi modificata, astfel incat el sa corespunda ultimilor modificari din domeniu
Adresam specialistilor rugamintea de a viziona site-ul www.monumenteiasi.ro, si sa ne trimita sugestiile in vederea gasirii solutiilor la toate problemele specifice acestui domeniu.
coordonator proiect
©ing. Babii Virgil, consiler DCCPCN IASI