Inapoi la prima pagina

   
monument 

Turn clopotnita

cod IS-II-m-B-04119.02
comuna CEPLENITA
localitate CEPLENITA
datare Secol datare: inc. sec. XIX. Din anul 1801. Pana in anul 1811.
tip turn clopotnita
ansamblu Conacul Cantacuzino - Pascanu
componente
(click pentru mai multe informatii)
 
descriere 

Istoric:

Mihalache Cantacuzino-Paşcanul  a construit acest turn de zidărie, cca. 1836, când a renovat şi biserica de la Cepleniţa. Este turnul porţii de acces în incinta bisericii, nu este adosat acesteia.

Descriere

Plan: secţiune pătrată, fără contraforţi. Aspect neoclasic.
Elevaţie: turnul pare format din două părţi distimcte, care pot fi şi două etape de construcţie diferite. Parterul, cu bolta de intrare, este mult mai masiv. Etajul, cu camera clopotelor, are dimensiuni Mult mai mici în secţiune şi patru ferestre dreptunghiulare pe fiecare latură. Nu ştim dacă cele două parţi sunt construite din materiale identice, ceea ce s-ar putea afla doar la o decapare.
Faţade: tencuite şi văruite, având aspect neoclasic. Chiar deasupra bolţii de intrare se află o pisanie. Parterul se srşeşte printr-o cornişă neoclasică, protejată de jur împrejur de o streaşină din tablă. Ferestrele dreptunghiulare ale etajului sunt încadrate în câte o ramă semicirculară la partea superioară.
Forme învelitoare: acoperişul de tablă are forma unui bulb de ceapă mai turtit.
Anexe: De o parte şi de alta a turnului clopotniţă porneşte un zid de piatră netencuită, din care s-a păstrat doar baza (între 0,70 şi 1,50m??), care ar putea să fie rămăşiţa unui zid foarte vechi. Astăzi foloseşte ca suport pentru pilonii de zidărie au unui gard şi el destul de arhaic.
Încadrare stilistică: aspect neoclasic

Bibliografie:

N. Stoicescu, Repertoriul, p. 167; Marele Dicţionar Geografic României, II, p. 317 [biserică din 1836]; Anuarul Arhiescopiei Iaşilor, 1902, p. 343; Anuarul Arhiescopiei Iaşilor, 1930, p. 77 [biserică din 1838]; M. Ciubotaru, în Podgoria Cotnari, coord. Valeriu Cotea, Bucureşti, Ed. Academiei, 2006, p. 145-151.

SORIN IFTIMI muzeograf, specialist, Complexul Muzeal National "Moldova"

revenire la prima pagina

  inapoi la lista